Succesverhaal Lieke (25)

Graag deel ik het succesverhaal van Lieke (25).

Lieke is sinds augustus in de praktijk en ik ben met haar bezig om haar relatie met eten en zichzelf weer relaxed te krijgen. Lieke in het kort:

Erg perfectionistisch

Stressgevoelig

Woont alleen

Drukke baan, hoge werkdruk

Eetbuien

Veel eetregels en oordelen

 

Lieke heeft in het verleden depressieve klachten gehad, is bekend met OCD (angst/dwangstoornis) en faalangst. Ze is een ontzettend leuke meid, alleen maakt ze het zichzelf soms wel wat te moeilijk door alles wat er in haar hoofd gebeurt. Ze is niet gelukkig in haar baan, wat haar stress geeft.

We hebben het tijdens de gesprekken gehad over de invloed van haar baan op haar dagelijks leven; dit zorgt namelijk voor stress, ontevredenheid en een gevoel van falen. Ze vertelde dat ze vorige keer met haar baas een ultimatum heeft gesteld; als er over 4 maanden geen nieuwe functie voor haar klaarstaat, gaat ze op zoek naar een andere baan. Dat is alweer stap 1; dit biedt perspectief.

Maargoed, Lieke heeft een heel druk leven en struggled met zichzelf. We kwamen tot de conclusie dat ze het nodig heeft om een goede planning te hebben van de week, want anders komt ze hongerig uit haar werk, moet ze nog bedenken wat ze wil eten, naar de supermarkt (met alle verleidingen) én dan nog koken. Ze heeft zelf bedacht dat ze op zondag voor een paar dagen vooruit kookt en het leuke is; ze geniet hier zelfs van. Eerst wilde ze niet voor zichzelf koken, omdat ze bang was dat het gerecht niet goed genoeg was gelukt (faalangst), maar nu is ze hierin minder streng voor zichzelf.
Ze is zich steeds meer bewust dat de dingen die ze denkt, vaak niet waar zijn. Yes, vet goed! Het gaat ook al aardig goed met wat minder oordelen over haar eigen gedrag en is wat minder spastisch met alles. Vóórdat ze iets at, had ze al een negatieve mening over haar eetgedrag. Het was dus tijd om vriendschap te gaan sluiten met eten (basisprincipe 3 van Intuïtief Eten).

Ik heb Lieke de opdracht Systematische gewenning laten doen. Dit ging ze doen met Tony Chocolony Karamel Zeezout. In haar gedachte het ‘summum’ en ze kon het nooit bij één stukje houden. De opdracht is dat ze aankomende week, elke dag, chocola MOET eten. In het begin at ze nog steeds meer dan ze eigenlijk wilde, maar ze merkte dat ze steeds wat minder van de chocola at én dat dat zout eigenlijk helemaal niet goed verdeeld zat in de reep, waardoor sommige happen té zout waren en dus eigenlijk niet zo heel lekker. Leuke eye-opener die ze niet eerder had gehad, omdat ze dan niet heel bewust en zonder afleiding aan het eten was. Door deze opdracht is de ‘kick’ van het verboden product er vanaf, waardoor die reep niet zo interessant meer is.

Ook lukt het haar om steeds vaker bij zichzelf stil te staan en te denken: Wat voel ik en wat heb ik nu eigenlijk echt nodig? Zo ging ze laatst overdag een keer een dutje doen omdat ze oprecht moe was. Normaalgesproken zou ze gaan snaaien, wat niet ‘mag’ van zichzelf, wat leidt tot overeten en dat leidt weer tot een gevoel van falen. Na dat dutje zag de wereld er een stuk rooskleuriger uit en ging ze weer vol goede moed aan het werk!

Ik merk dat ze steeds wat meer zelfvertrouwen krijgt, omdat ze merkt dat ze haar eetgedrag steeds beter onder controle weet te krijgen. Ze zorgt beter voor zichzelf en is minder streng. Ze beaamt ook dat het echt wat rustiger in haar hoofd is en dat is superfijn. En dit is nog maar het begin van het traject!

 

Ik hoop je hiermee te inspireren; hoe ingewikkeld je relatie met eten en/of jezelf ook is, het kán echt een stuk meer ontspannen 😉. Als het Lieke lukt, lukt het jou ook!

Deze oefening is onderdeel van de >> online cursus << 

Als je, net als Lieke, verlangt naar de relaxtere versie van jezelf, dan is de cursus iets voor jou! Door aan de slag te gaan met de basisprincipes van Intuïtief Eten, ben je je al snel bewust van je negatieve, oordelende gedachten en hoe erg je je hierdoor laat beïnvloeden. Neem weer de regie over je eigen leven en eetgedrag! Het is tijd om weer te gaan LEVEN!

intuitief eten leven succesverhaal ontspannen relatie met eten